Főkönyvi rendszerek

Az ERP rendszer szerves része a "főkönyvi modul". Mivel a könyvelés nem önmagában álló feladat a cégek életében, hanem minden esetben a vállalkozás különböző területein felmerült adatok felhasználásával dolgozik, ezért kiemelt szempontként kezeltük, hogy az egyéb alrendszerekben keletkező adatok automatikusan átkerülehessenek ebbe a modulba. Ezzel növelni tudtuk a döntéstámogató rendszer hatékonyságát, a kontrolling rendszernek pedig könnyen elérhető adathalmazt biztosítottunk.

A NEXT Software Kft. által kifejlesztett főkönyvi rendszer részét képezi a vevői és szállítói folyószámla, a pénztár kezelés és a pénzügyi rendszer.
A hagyományos könyvelési funkciókat megtartva a rendszert kiegészítettük a folyamatosan felmerülő igények kielégítésére új funkciókkal:

         A rendszer alapszolgáltatása tartalmazza a több-devizás könyvelés lehetőségét, amit bármikor használatba lehet venni. Ennek a aszolgáltatásnak a jelentősége az EU csatlakozás közeledtévl folyamatosan növekszik.

         Automatikus kontírozás és mérlegkészítés is része a rendszernek, használata a felhasználó döntésétől függ. Az automatikus kontírozásnak a rutinfeladatok hibátlan elvégzésében van nagy szerepe.

         Párhuzamosan két év adatait könyvelhetjük,( az előző éve zárlati munkálataival párhuzamosan könyvelhetjük a tárgyév adatait )

A pénzügyi nyilvántartásokban a banki kapcsolatok kezelése egyedi illesztést igényel, de a bankok által elvárt formátumokat a rendszerben könnyen tudjuk kezelni.

A folyószámla kezelésben a vevői/szállítói folyószámlán kívül más, folyószámlaszerű analitikákat is tud kezelni a rendszer.

 
A Főkönyvi rendszer felépítése:

Rendszer inicializálás, törzsadatok karbantartása:

Induló paraméterek, induló bizonylatszámok és egyenlegek megadása,

          Partner törzs és szótár adatok karbantartása,

          Automatikus kontírozás és mérlegkészítés szabályainak meghatározása.   

Pénztár kezelés

(ez a modul önállóan is használható különböző telephelyeken, egy helyen több pénztár is kezelhető párhuzamosan, és mindkét esetben a pénztári bizonylatokat fogadja a főkönyvi rendszer) 

Pénztár nyitás és zárás, 

Pénztári bizonylatok készítése  

Pénztár-jelentés készítése.  

Főkönyvi modul  

Számlatükör karbantartása, 

Bizonylatok rögzítése/könyvelése (pénztár, bank, ki/be számlák, vegyes bizonylatok   rögzítése, automatikus kontírozás, karton lekérdezés) 

próba és végleges havi zárás( főkönyvi kivonat, kontírozatlan tételek listája, karton  nyomtatás ) 

automatikus mérleg készítés 

év nyitása, zárása ( kötelező átvezetések, főkönyvi kimutatások készítése, záró-nyitó   forgalom generálása, stb.)  

folyószámla kezelés( automatikus és kézi kipontozás, vevői és szállítói folyószámla    kezelés forintban és devizában, egyenleg képzés, késedelmi kamat számítása )  

kimutatások( áfa analitika, kötelezettségek és tartozások lekérdezése időszakra,   késedelmes teljesítések kimutatása, stb. )  

adatok átvétele más rendszerekből ( pl. kimenő számlák, külső  pénztárak, stb.)  

Vissza a kezdőoldalra